Ikäihmisten palvelut – riittävätkö resurssit?

Ikäihmisten palveluista ja niiden laadusta sekä saatavuudesta voi lukea lähes päivittäin eri julkaisuista. Kotihoitoa vuoroin kiitetään ja vuoroin moititaan itse kunkin kokemusten ja näkemysten pohjalta. Trendi on se, että hoivakotiin pääsy muuttuu entistä vaikeammaksi, ellei ole valmis maksamaan hoitoaan kokonaan itse. Kustannukset kuukaudessa nousevat helposti useaan tuhanteen euroon, mihin kohtuullisen harvalla eläkeläisellä on varaa. Koti on monelle tiettyyn vaiheeseen saakka paras paikka, mutta liian moni viettää myös elämänsä yksinäisintä aikaa viimeisinä vuosinaan käytännössä kotinsa ”vankina”.

Omaiset ja hoitajat kehittämässä ikäihmisten palveluja

Ikäihmisten palveluja tuottavat hoitajat haluavat palvella hyvin, kaikissa organisaatioissa se ei kuitenkaan ole helppoa. Tänään viimeksi luin Hesarin yleisönosaston kirjoituksen, jossa kiitettiin hoitajien kriittisyyttä palveluiden järjestämistä kohtaan. Hoitajat osaisivat kertoa, miten heidän työnsä sujuisi joustavasti ja niin, että jokainen asiakas saisi riittävästi huomiota osakseen. Tiedän, että hoitajien mielipiteitä osittain myös kuunnellaan ja esimerkiksi Vuosaaressa on hoitajien työpäivää pidennetty yhdeksään tuntiin ja vastaavasti järjestetty vapaapäivät siten, että niitä on vähintään kaksi peräkkäin. Mielipidekirjoituksessa tuotiin myös hyvin esiin se seikka, että omaisilla voi olla myös paljon arvokasta tietoa tai ratkaisuvaihtoehtoja hoidettavan henkilön hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Vaihtuvat hoitajat ikäihmisten palveluissa

Olen tehnyt jonkin verran töitä ns. keikkalaisena eli lyhytaikaisena sijaisena Hgin kaupungin kotihoidossa ja voin vakuuttaa, että suurin osa hoitajista on erittäin sitoutuneita ja motivoituneita tehtäviinsä työn fyysisestä ja henkisestä kuormittavuudesta huolimatta. Nykytilanteessa he eivät kuitenkaan välttämättä pysty tarjoamaan asiakkaalle muuta kuin välttämättömimmän hoidon, mikä sekin tietenkin on tärkeää. Ihminen ei kuitenkaan elä pelkästästään ravinnon, hygienian ja lääkkeiden varassa vaan pysyy ainoastaan hengissä. Elämän laadusta on kaiketi turha puhua, jos ulos ei pääse viikkokausiin tai ainoa sosiaalinen kontakti on maksimissaan tunnin päivässä kolmesti käyvät  eri hoitajat.

Kiireetön läsnäolo on tärkeää

Osaksi edellä mainituista syistä haluan toimia itsenäisenä yrittäjänä, jolloin voin olla joustava ja toimia asiakkaan toiveet ja tarpeet ensisijaisesti huomioiden. Minulla on aikaa kiirettömään läsnäoloon ja kuuntelemiseen. Päivässä käyn maksimissaan kahden asiakkaan luona, pyrin viettämään mieluummin aikaa vähintään kaksi tuntia saman ihmisen kanssa. Yhdessä kuulumisten vaihtaminen tai ulkoilemassa käyminen virkistävät sekä kehoa että mieltä. Ikäihmisten palveluja on onneksi nykyään saatavilla myös yksityisenä sosiaalipalveluna, missä muodossa minä teen antoisaa työtäni.

Jos haluat antaa omaisellesi aikaa, mutta omasi on syystä tai toisesta kortilla, niin ota yhteyttä.

-Päivi

Päivi Kantola, Lainajalat Oy, logo

Lainajalkojen uutiskirje

Ajoittaisia kuulumisia ja tiedotteita Lainajalkojen toiminnasta.

Kiitos liittymisestä uutiskirjeen saajaksi!