Mukana menossa – yhdessä olemme enemmän

Pitkähkön tauon jälkeen blogikirjoitukset saavat jatkoa. Olen vastikään palannut lyhyeltä kevätlomalta saapasjalkamaasta ja saanut uutta virtaa mm. kukkivista magnoliapuista ja kevään lämmöstä. Kaikki me tarvitsemme joskus levähdystaukoa arjesta, lyhyenkin loman jälkeen ympäristö ja ihmiset näyttävät hiukan erilaisilta! Itse nautin erityisesti italialaisesta jäätelöstä ja ystävien seurasta; meitä oli reissussa kuusi lukupiiriläistä ja matkasimme pohjois-Italiassa asuvan yhden jäsenemme luokse pitämään ensimmäistä ulkomaan lukupiiriä.

Otsikko viittaa siihen, että joskus voimme olla liian läheisiä omaisemme kanssa, jotta kykenisimme hoitamaan häntä päivittäin. Toisaalta ihan fyysiset syyt – kuten pitkä etäisyys tai oma terveys eivät mahdollista omaishoitajuutta. Monet lapset ovat vielä mukana täysillä työelämässä omien vanhempien tarvitessa apua tai omat lapset vievät kaiken töiltä liikenevän ajan ja huomion.

Olen omakohtaisesti kokenut, että osa-aikainenkin omaishoitajuus oman työn rinnalla kysyy energiaa ja voimia. Meillä ratkaisu löytyi kotihoidon käynneistä ja vastuun jaosta omaisten kesken. Kaikilla ei kuitenkaan ole useaa omaista jakamassa vastuuta läheisen hyvinvoinnista tai edes sitä yhtäkään. Yksi vaihtoehto voisi tällöin olla kotihoidon käyntien rinnalla yksityinen palveluntarjoaja, joka pystyy tarjomaan tutun ihmisen tuomaa läsnäoloa ja aikaa ikäihmisen ehdoilla.

Tieto tulevasta

Joskus omaisen jaksamista voi helpottaa se, että tietää tulossa olevan vapaahetken etukäteen. Tai työssä ollessaan tietää, että tänään on se päivä, jolloin omaisellani on seuraa ja mahdollisuus vaikkapa ulkoiluun. Aina ei voi myöskään irrottautua töistä mukaan asioimaan tai lähteä seuraksi johonkin kulttuuritapahtumaan. Yksin asuvan iäkkään päivät saattavat tuntua yksinäisiltä, joten häntäkin piristänee ajatus siitä, että tuttu ihminen on tulossa ”kylään”.

Turvaa toistuvista tapaamisista

Miltä kuulostaisi säännöllisesti iäkkään omaisen kotona käyvä luotettava ihminen, jolla olisi aikaa kuunnella ja kahvitella? Kohtaan lähes päivittäin ihmisiä, joilla on valtava tarve tulla kuulluiksi ja nähdyiksi edes pienen hetken verran. Tulla kohdatuksi nimenomaan tasavertaisena ihmisenä – ei sairauden, diagnoosin tai iän määrittämänä ”tapauksena” – antaa uskoa siihen, että elämällä on merkitystä loppuun saakka. Tukea omaishoitajuuteen on saatavilla esimerkiksi Järvenpään ja Tuusulan alueella.

Sosiaalisuus ja toisten ihmisten parissa oleminen auttaa unohtamaan mahdolliset kivut sekä tuo uutta sisältöä elämään. Ihmisen uteliaisuus kanssaihmisiään kohtaan harvoin katoaa iän myötä ja veikkaan, että yksinkin viihtyvät kaipaavat joskus toista ihmistä omien ajatusten peilaamiseen ja mielipiteiden vaihtoon. Yhdessä olemme enemmän!

Päivi Kantolan Lainajalat Oy:n logo

Lainajalkojen uutiskirje

Ajoittaisia kuulumisia ja tiedotteita Lainajalkojen toiminnasta.

Kiitos liittymisestä uutiskirjeen saajaksi!