Ihastelin eilisellä aamulenkillä lumen peittämiä korsia ja puiden oksia. Maisema oli kuin pumpulilla ja pölysokerilla kuorrutettu satumaa.

Metsän terveysvaikutukset

Niin paljon metsä minua jälleen virkisti, että soisin myös ikäihmisten pääsevän edes joskus pienelle kävelylle lähimetsään tai puistoon. Metsän terveysvaikutukset on tieteellisesti todistettu ja muun muassa Sipoon terveyskeskuksen lääkärit tarjoavat metsäkylpy-reseptejä terveyden edistämiseksi.

Kaipuu luonnon keskelle

Luontoon kaipaavat myös  iäkkäät. Moni iäkäs ei kuitenkaan yksin luonnon ääreen pääse tai rohkene lähteä. Usein omaiset asuvat kaukana ja ovat päivät töissä.

Miten sinne pääsee?

Pyrin mahdollistamaan asiakkailleni luonnon tuomaa hyvää mieltä ja saamaan heidät liikkeelle neljän seinän sisältä. Mikäli liikkeelle lähtö ei syystä tai toisesta ole mahdollista, vien yhdessä katsottavaksi luontokuvia tai soitan luonnon ääniä puhelimesta. On todistettu, että ”pelkästään” luontokuvien katsominen laskee verenpainetta ja vähentää stressiä.

Mutta fyysisesti metsään tai puistoon pääsee tuetusti yhdessä minun kanssani. Esimerkiksi Järvenpään Rantapuistossa on loistavat ulkoilumahdollisuudet järven välittömässä läheisyydessä sekä senioreille rakennettu kuntoilupaikka liikuntavälineineen. 

Onnistuu myös pyörätuolin käyttäjälle

Vielä parempi olisi lähteä yhdessä kävelylle puistoon tai jopa metsään. Hyvinkäälle on nyt avattu Terveysmetsä ihan keskustan välittömään läheisyyteen ja luontopolusta 750 metriä on esteetön eli myös pyörätuolin käyttäjät pääsevät joko itsenäisesti tai avustettuina luontopolulle. Lähden erityisen mielelläni mukaan tueksi ja turvaksi luontoon liikkumaan. 

Tukea ja turvaa yksinäisyyteen

Meillä kaikilla tulee elämässämme vaiheita, jolloin tarvitsemme kanssaihmisten tukea. Yksinäisyys piinaa monia iäkkäitä vielä kotonaan asuvia ihmisiä, jos omaiset ovat kaukana tai heitä ei välttämättä ole ollenkaan. Monissa perheissä on myös ihmissuhdeongelmia tai yhteys on muuten hiipunut sukulaisten kesken. Tällöin avuksi voisi harkita perheen ulkopuolista henkilöä viikottaiseksi ilostuttajaksi. Tarjoan Lainajalat-palvelujeni puitteissa niin asiointiapua kuin kuuntelevaa läsnäoloa yli 10 vuoden kokemuksella.

Oman näköistä elämää

Käydessäni säännöllisesti iäkkään yksin asuvan ihmisen luona tunnen olevani odotettu vieras. Yhdessä käydään viikon kuulumiset läpi tai jutellaan ajankohtaisista asioista ihmisen mielenkiinnon mukaan. Elämä saa enemmän merkitystä, kun on itse osallisena oman näköisensä elämän tekemiseen vaikkapa yhteisesti valmistetun aterian tai leipomisen merkeissä.

Kaikenlaista yhdessä tekemistä

Yhteinen historia syntyy pidemmän ajan kuluessa, jolloin keskusteluissa on mahdollista päästä syvemmälle tasolle kuin satunnaisen kävijän kanssa.Käyntiin voidaan yhdistää kotitöiden tekemistä  ja henkilökohtaista hoivaa, kuten suihkussa avustaminen tai yhdessä jumppaaminen.  

Ollaan osallisia toistemme elämässä ja huolehditaan iäkkäistämme niin, että he saisivat elää mielekästä elämää myös loppumetreillään. Näkemisiin luontopolulla!

Päivi

Päivi Kantola, Lainajalat Oy, logo

Lainajalkojen uutiskirje

Ajoittaisia kuulumisia ja tiedotteita Lainajalkojen toiminnasta.

Kiitos liittymisestä uutiskirjeen saajaksi!