Omaa aikaa (epävirallisellekin) omaishoitajalle

Omaishoitajan arki koostuu monista rutiineista ja perushoivasta, jotka tähtäävät läheisen ihmisen hyvinvointiin ja mahdollistavat kotona asumisen. Jaksaakseen pitää huolta läheisestä, on aika ajoin tarpeen ottaa omaa aikaa.

Suomessa on noin miljoona henkilöä, jotka auttavat säännöllisesti omaisiaan. Kuitenkin vain reilulla 40 000:lla on virallinen omaishoitajastatus, joka oikeuttaa lakisääteiseen omaishoitajan tukeen. Näin suurin osa omaistensa hoitajista tekee tätä arvokasta työtä epävirallisesti ja ilman yhteiskunnan tukea.

Itsestä huolehtiminen mahdollistaa toisesta huolehtimisen

Omaishoito on persoonalla tehtävää työtä, hoivaa ihmiseltä ihmiselle. Omaishoitotilanteista jokainen on omanlaisensa, mutta yhteistä lienee kaikille se, että ne sitovat omaishoitajan aikaa ja energiaa. Jatkuva toisesta huolehtiminen kotona on vaativaa, joten on tärkeää päästä välillä tuulettumaan kodin ulkopuolelle.

Omaishoitajille on saatavilla onneksi tukea eri tahoilta ja sitä kannattaa voimavarojen salliessa ehdottomasti hakea. Esimerkiksi Muistiliitto tarjoaa vertaistukea puhelimitse tai verkossa keskustellen.

Oma kokemukseni epävirallisena omaishoitajana

Olen itse iäkkään liikuntarajoitteisen läheiseni tukena ja apuna käytännön arjessa aamuin illoin, välillä myös päivisin. Meidän tapauksessa onnellinen tilanne on se, että koko perhe on mukana auttamassa.

Vaikka joskus väsyttää, niin läheiseni kiitos ja auttamisesta kumpuava hyvä mieli auttavat jaksamaan. Voin kuitenkin vilpittömästi todeta jo odottavani Lappiin suuntautuvaa neljän päivän ruskalomaa! Vanha sanontahan on, että happinaamari on ensin laitettava itselle, sitten vasta toiselle.

Omaishoitajan hengähdystauko

Omaa jaksamistani omaishoitajana auttaa se, että minulla on työnkin puolesta kokemusta iäkkäiden auttamisesta monen vuoden ajalta. Tarjoan mahdollisuuden hengähdystaukoon myös sinulle omaishoitaja, olitpa sitä virallisesti tai et. Tulen mielelläni sijaistamaan sinua harrastuksesi tai muun virkistyksesi ajaksi, niin jaksat taas arjessasi.

Yksi pitkäaikaisimmista asiakkaistani jaksoi aluksi istua pyörätuolissa ja ulkoilimme yhdessä sillä aikaa, kun hänen läheisensä kävi jumpassa. Sairauden edetessä jäin kotiin hänen seurakseen ja esimerkiksi avustin ruokailussa, luin ääneen tai olin läsnä tuomassa turvallisuuden tunnetta.

Kaipaisitko sinäkin hetkeksi vapaalle?

Itselläni on nyt jo takana neljän päivän ruskaloma Lapissa ja mukava oli jälleen palata töihin. Sain omakohtaisesti kokea, että lyhyempikin loma virkistää. Samaa virkistystä haluan tarjota sinullekin, joka hoidat omaistasi.

Miltä kuulostaisi muutama tunti huoletonta aikaa itsellesi? Pidän sen aikaa huolta läheisestäsi, niin sinä jaksat arjessa virkeämpänä.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin järjestetään sinullekin vapaahetki omaishoitajan arjesta.

Päivi Kantolan Lainajalat Oy:n logo

Lainajalkojen uutiskirje

Ajoittaisia kuulumisia ja tiedotteita Lainajalkojen toiminnasta.

Kiitos liittymisestä uutiskirjeen saajaksi!