Perhehoidostako pelastus iäkkään yksinäisyyteen?

Miten haluaisit asua iäkkäänä? Monien todellisuutta on yksin asuminen ja elinpiirin kutistuminen asunnon sisätiloihin. Yksi vaihtoehto voisi olla perhehoito, jota Suomessa toteutetaan tällä hetkellä 239:ssä perhekodissa. Näissä perhekodeissa asuu pitkäaikaisesti perhehoidossa reilut 700 ihmistä. Oma kotikuntani Tuusula on aloittanut vanhusten perhehoidon 2016.

Mikä perhehoito?

 

Perhehoidossa iäkäs asuu perheessä kuten kuka tahansa perheenjäsen. Hänellä on oma huone omine tavaroineen ja hän osallistuu esimerkiksi ruoan laittoon ja muihin kotitöihin kuntonsa mukaan. Perhehoitaja saa hoidosta korvauksen kunnalta sekä erillisen kulukorvauksen.
Perhehoitajia ei kuitenkaan tunge ovista ja ikkunoista, koska antoisan työn vastapainona on sitovuus. Perhehoitajien yö määritellään kuitenkin omaksi ajaksi eli jos iäkäs tarvitsee yölläkin hoivaa, ei perhehoito sovellu hänelle.

Perhehoito yhteisöllisyyden näkökulmasta

Perhehoidossa asuminen merkinnee monelle asumista turvallisessa ympäristössä, jossa voi tuntea olevansa yhteisön jäsen. Vaikka sukua olisikin lähellä, niin hekään eivät monesti ehdi osallistua ikähmisen jokapäiväiseen arkeen. Perhekotiin voi ottaa vastaan vieraita kuten omaan kotiinsakin.
Kuten olen aiemmin todennut, toimin itse anoppini epävirallisena omaishoitajana. Pidän kovasti työstäni, mutta en voi kiistää, etteikö joskus väsyttäisi. Esimerkiksi viime yönä kännykkä hälytti 1.30 ja kiiruhdimme mieheni kanssa katsomaan, mikä on hätänä. Tällä kertaa oli onneksi kysymys väärästä hälytyksestä ja pääsimme jatkamaan yöunia.

Mistä lisätietoa perhehoidosta?

Tiedän, että itselleni perhehoitajuus ei olisi vaihtoehto, mutta nostan hattua kaikille perhehoitajille, jotka säästävät yhteiskunnan varoja ja tarjoavat oman kotinsa (toki korvausta vastaan) iäkkään tai esimerkiksi vammaisen lapsen sijaiskodiksi. Mutta kuten Ylen artikkelissakin todettiin, rahallinen korvaus ei kuitenkaan ole kovin suuri verrattuna työn sitovuuteen. Perhehoito kuten muukin hoitotyö lienee monelle niin sanottu kutsumusammatti ja elämäntapa, joka vie mukanaan osin myös muut perheenjäsenet.
Jos olet kiinnostunut tietämään oman kuntasi perhehoidosta, löydät lisää tietoa kuntasi www-sivuilta, esim. https://www.tuusula.fi/sivu.tmpl?sivu_id=6105&d=6105

Yksityistä apua kotona selviytymiseen

Silloin kun vielä odottaa mahdollista perhekotipaikkaa tai haluaa asua yksin, kotiin voi myös tilata lyhytaikaista virkistys- ja asiointipalvelua  Lainajaloilta. Olen tukenut muistisairaan rouvan kotona selviytymistä käymällä kahdesti viikossa hänen luonaan. Kerran viikossa oli kylvetys ja toisella kerralla esimerkiksi ulkoilua ja kodin hoitamista, vedimme mm. lakanoita yhdessä. Vein häntä myös kampaajalle ja hammaslääkäriin ollen siellä tukena ja turvana.

Monenlaista puuhastelua yhdessä

Ohjelmaan kuuluivat myös ristisanatehtävien tekeminen, vanhojen aikojen muistelu kahvin lomassa ja virkistysretket lähiympäristöön.  Yhteistyömme jatkuessa usean vuoden ajan opin tuntemaan hänen elämän tarinansa ja myös hänen omaisensa tulivat minulle tutuiksi. Jos omaisesi kaipaa kuuntelevaa läsnolijaa tai vaikkapa ulkoiluseuraa, olen käytettävissä 🙂
Päivi Kantolan Lainajalat Oy:n logo

Lainajalkojen uutiskirje

Ajoittaisia kuulumisia ja tiedotteita Lainajalkojen toiminnasta.

Kiitos liittymisestä uutiskirjeen saajaksi!