Mielekkään ruokailun merkitys ikäihmiselle

Syöminen on yksi elämän monista nautinnoista, mutta ikääntyessä maku- ja hajuaistien heikentyminen vähentää monen iäkkään ruokahalua. Joskus myös suun tai hampaiden huono kunto vaikeuttaa syömistä. Moni yksin asuva kuittaa helposti lounaan kahvilla ja voileivillä tai jättää lounasseuran puuttuessa kokonaan syömättä.
Helsingin Sanomat otsikoi 13.8. seuraavasti:
”Proteiinin puute vaivaa ikäihmisiä, muisti pätkii, hoidot eivät tehoa.
Joka kymmenes 65 vuotta täyttänyt ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Puutteet lisääntyvät iän karttuessa, iäkkäiden ravitsemussuositus toteaa. Se listaa mahdollisia seurauksia: iho-ongelmat, tulehduskierre, jälkitaudit, toimintakyvyn heikkeneminen ja muistin rapistuminen. Sairauksista toipuminen voi hidastua ja hoidot jäädä tehoamatta.”

Lisäproteiinia?

Tällä hetkellä tutkitaan esimerkiksi Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa, Gerontologinen ravitsemus ry:n (Gery) toimesta, auttaisiko isompi määrä proteiinia pitämään yllä hyvää elämänlaatua ja fyysistä toimintakykyä.
Henkilökohtaisesti huolehdin päivittäin 91-vuotiaan anoppini ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista. Saimme proteiinijuomien avulla parannettua hänen säärihaavansa, toki myös kotisairaalan asiantuntevalla hoidolla oli suuri merkitys. Myös kotisairaalan hoitajat suosittelivat proteiinipitoista lisäravinnetta, joka on suunniteltu nimenomaan leikkauksesta toipuville ja iäkkäille henkilöille.

Aamupuuro kunniaan

Vanhan kansan tapa nauttia aamuisin kaurapuuro on yksi erittäin kannatettava keino lisätä päivittäistä proteiinin saantia. Jos siihen vielä voisilmän lisäksi lisää mustikoita tai muita marjoja, niin à vot! Itsekin olen siirtynyt aamuisin kaurapuuroon ja hämmästyin sen sisältämää proteiinimäärää.

Lounas yksin vai kaksin?

Ruoka maistuu myös paremmalta, kun sen voi syödä mukavassa seurassa. Tässä Lainajalat voi olla auttamassa, sillä tulen tarvittaessa ruokaseuraksi joko kotiin tai lähden iäkkään kanssa yhdessä vaikkapa lounaalle.
Monelle iäkkäälle maistuu paremmin itse ja mahdollisesti jonkun kanssa yhdessä tehty kotiruoka kuin mikrossa lämmitetty valmisateria.

Ruokailuhetken tunnelma ja puitteet

Ruokailutilanteen rauhallisuus, kaunis kattaus ja hiljainen musiikki taustalla voivat lisätä iäkkään ruokahalua. Muistisairaiden kohdalla ruoan selkeä asettelu ja yksivärinen lautanen auttavat hahmoittamaan paremmin ruokailutilanteen. Myös tutut maut tuovat lohtua ja herättävät muistoja lapsuudesta.
Hyviä, kiireettömiä ruokailuhetkiä meille kaikille!
Päivi Kantolan Lainajalat Oy:n logo

Lainajalkojen uutiskirje

Ajoittaisia kuulumisia ja tiedotteita Lainajalkojen toiminnasta.

Kiitos liittymisestä uutiskirjeen saajaksi!