Miten päästä pois yksinäisyyden polulta?

Yhä useammat meistä kokevat itsensä yksinäisiksi, koska eivät tunne olevansa näkyviä kenenkään silmissä. Polkumme risteävät monien ihmisten kanssa elämämme aikana, mutta loppujen lopuksi vain harvojen kanssa kuljetaan rinnakkain ja kohdataan aidosti toisen ajatuksia kuunnellen. Eri toten, jos elää niin sanotusta valtavirrasta poikkeavaa elämää esimerkiksi liikuntarajoitteisuuden tai henkisen erilaisuuden vuoksi, voi olla vaikeampaa löytää vierelle kanssakulkijoita.

Yhteisöllisyydestä apua yksinäisen elämään

Itsekseni olen pohtinut, että iäkkäänä haluaisin asua tilavassa esteettömässä talossa lähellä luontoa muutaman muun ihmisen kanssa. Näin saataisiin jaettua kustannuksia, mutta mikä tärkeintä – kukaan ei jäisi yksin. Jokaisella olisi käytössään oma huone kylpyhuoneineen, mutta esimerkiksi keittiö, sauna ja oleskelutilat voisivat olla yhteiskäytössä. Yhdessä puuhastelu toisi turvallisuutta ja sosiaalisia kontakteja omasta takaa.

Vuorovaikutuksen ja sosiaalisuuden merkitys

Kevyempi vaihtoehto yhteisöllisyyteen voisi olla kerrostalossa asukkaiden yhdessä järjestämät aktiviteetit, perinteiset talkoot ja kerhohuoneessa säännöllisesti kokoontuminen. Vuorovaikutuksen on todettu vaikuttavan positiivisesti aivokemiaan ja siten lisäävän psyykkistä hyvinvointia. Ihmiset, jotka harrastavat esimerkiksi kuorolaulua, tanssimista tai yhdistystoimintaa, pysyvät myös fyysisesti parempikuntoisina tai eivät ainakaan kärsi niin paljon fyysisistä kivuista, kun sosiaalinen elämä on rikasta. Mielestäni olemme täällä toisiamme varten ja mielenkiinnon suuntaaminen toisiin ihmisiin lieventää myös yksinäisyyden kokemista.

Harrastusten kautta irti yksinäisyydestä?

Yhteisöllisyys voi toteutua toisinaan myös harrastuksen kautta. Itse pidän kovasti lukemisesta, joka on yleensä itsekseen tapahtuvaa. Perustin viisi vuotta sitten lukupiirin, koska halusin jakaa ajatuksia lukemistani kirjoista ja siinä sivussa mistä tahansa aiheista. Kahdeksan hengen lukupiirimme on nyt kokoontunut 27 kertaa eikä kokoontumista estä se, että osa meistä asuu muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Olen myös lukenut paljon ääneen joillekin asiakkailleni, kun heidän oma toimintakykynsä ei ole enää lukemista sallinut.

Osallistu vapaaehtoistoimintaan

Tuusulan Kalliopohjassa korttelin iäkkäät kokoontuvan viikoittain vapaaehtoisohjaajien kera kunnan tarjoamissa kerhotiloissa. Ajoittain mm. Iloisen Mummolan ja Kalliopohjan kortteliolohuoneen ikäihmiset pääsevät Automies -vapaaehtoisten tarjoamille autoretkille. Myös Automies -toiminnan tarkoitus on yksinäisyyden vähentäminen.

 

Päivi Kantola, Lainajalat Oy, logo

Lainajalkojen uutiskirje

Ajoittaisia kuulumisia ja tiedotteita Lainajalkojen toiminnasta.

Kiitos liittymisestä uutiskirjeen saajaksi!